Prima pagină > Nu a fost sa fie > ONG-uri si fundatii

ONG-uri si fundatii

De la o vreme au inceput sa ma agaseze cuvintele „ONG” si „Fundatie”, pe de o parte din cauza misiunii si valorilor (alte cuvinte pompoase) fiecareia si pe de alta parte din cauza propagandei neincetate in presa si publicitate … si nu propaganda ma derajeaza ci faptul ca se doresc donatii si voluntariat.

Boon, hai sa vedem ce e cu astia de fac nonprofit…

Am ramas stupefiat cand am vazul o lista a fundatiilor din Romania. Bah! la sfarsitul lunii aprilie 2010 existau aproape 17.000 de astfel de organizatii!!!! Saptesprezece mii (si asta in contextul in care: cica e criza si multe firme au fost inchise)!!!

Daca va uitati atent in lista aceea, o sa observati ca in consiliul de conducere / asociati / membri, in proportie de vreo 90% sunt numai neamuri (sot, sotie, frate, var, nepot, etc.), judecand dupa numele de familie, si niscaiva cunostinte/vecini. Asta inseamna ca … macar 38.000 de romani „nu au ce face” si s-au dedicat benevol ajutorarii animalelor/oamenilor … hmmm! Ei fac chestia asta dupa serviciu (in alea 4-5 ore care mai raman pe zi, exceptand munca, somnul si nevoile biologice) sau in timpul liber? Oare o fac benevol pentru ca nu le place sa stea tolaniti in canapea sau sa se duca in parc? Ma indoiesc, daca nu ies bani, nimeni nu face nimic … ca asa suntem noi romanii.

Parerea mea este ca toata smechereala asta cu organizatiile nonprofit este de a evita niste plati (ale unor societati comerciale / firme / corporatii) prin redirectionarea unor sume prin cai „legale” catre alte destinatii, de unde se pot face nevazute si neimpozitate (de ex. salariile consiliului de conducere), dar exemplificate ca si gesturi umanitare. Pentru cine vrea sa isi bata capul cu calcule fiscale, aruncati un ochi aici.

Reclame
Categorii:Nu a fost sa fie Etichete:,
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. 9 Mai, 2010 la 12:51 pm

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: